Sosyal Haklar Derneği’nden Kadınlar da Direnişteki Flormar İşçilerine Destek için Flormarı Boykot Ediyor

Sosyal Haklar Derneği’nden Kadınlar, tüm kızkardeşleri ile birlikte herkesi direnişteki Flormar işçileriyle dayanışmaya, Flormar’ı boykot etmeye çağırıyor.
Flormar firması çoğu kadın 118 işçiyi sendikalaştıkları için işten attı, 2 işçiyi de zorunlu izne çıkardı. Mayıs ortasından beri işçiler fabrika önünde direniyor.  İşten çıkarılanların büyük çoğunluğu kadın olunca direnişte de kadınlar öne çıkıyor. Hal böyle olunca pek çok kadın ve kadın örgütü tarafından direnişe destek çığ gibi büyüyor.
“Flormar, ‘biz istersek yaparız’ sloganıyla kadın güçlenmesini pazarlama malzemesi olarak sunup ürünlerini bizlere satmaya kalkarken, kadınları düşük ücretle çalıştırıyor, sendikalaştıklarında da kapı dışarı ediyor.” diyerek Flormar’ın iki yüzlü durumunu eleştiren ve tepki gösteren 96 kadın ve lgbti+ örgütü,  işçiler işe iade edilene kadar Flormar’ı ve hisselerinin büyük bir kısmına sahip olan Yves Rocher’in ürünlerini boykot edeceğini duyurmuştu.
Flormar işçilerinin işe dönme, sendikalı olma, ücretlerinin iyileştirilmesi, çalıştıkları fabrikada işçi sağlığı, iş güvenliği konusunda adımların atılması gibi taleplerinin yanında olduklarını belirten Kadın ve lgbti+ örgütleri boykot kararının ilk adımı olarak  bugün  saat 13.00’dan itibaren aşağıdaki adreslere faks çekme ve gün boyu mail atma eylemi gerçekleştirecek.
Kadınlar; Flormar işçileri işe iade edilene kadar Groupo Rocher bünyesindeki tüm markaları boykot edeceklerini; özellikle firmanın en bilinen yüzü Yves Rocher’e de mail ve faks göndereceklerini belirtiyorlar.

Kadın ve LGBTİ+ Örgütleri’nin 4 Haziran’da yayımladıkları ortak metin ise şöyle:

Flormar Türkiye ve Groupo Rocher yönetimlerine,

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren FLORMAR firması, Mayıs ayı içerisinde sendikaya üye olduğu için çoğunluğu kadın 120 işçiyi işten çıkardı! Sendikaya üye olmak gerek ulusal, gerek uluslararası sözleşmelerle de tanımı net bir haktır; Anayasa’nın 51.maddesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 23, 6356 sayılı Sendikalar Kanunu Madde 31, 87 Sayılı ILO sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı Madde 5… tüm bu kanunlar ile sendikalaşma hakkımız belirtilmektedir ve Flormar sendikaya üye olduğu için işçi çıkararak yasa dışı bir uygulamada bulunmaktadır. Flormar yönetimi ayrıca işçileri işten çıkarmakla kalmayıp, içerideki işçiler ile dışarıdaki işçilerin iletişim kanallarını da kesmeye çalışmıştır.

15 Mayıs’tan bu yana kararlılıkla direnen çoğu kadın işçi, sendikalı olarak işe geri dönmek istiyor. İşçilerin talepleri arasında insanca yaşayabilecekleri bir ücret alabilmek ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da adımlar atılması var. “Biz istersek her şeyi yaparız” diyerek kadınlar üzerinden samimiyetsizce reklam yapan Flormar, işçileri anayasal haklarını kullandıkları, işten çıkarılan arkadaşlarını destekledikleri için fütursuzca işten atabiliyor! Doğa dostu olmakla övünen, Flormar’ın %51 hissesini satın almış olan Yves Rocher, bünyesindeki firmanın emek düşmanı tavrını nasıl açıklamaktadır? Fransa’da da sendikal örgütlenme hakken, büyük ortak Rocher grubu, bünyesinde bulunan bir başka coğrafyadaki firmanın anayasaya karşı bu hareketini sessiz kalarak onaylayacak mıdır?

Bizler aşağıda imzası bulunanlar belirtmek isteriz ki, anayasal hakkını kullandığı için sendikalaştığı için işten atılan 120 işçi işlerine iade edilene dek ne Flormar ne de Yves Rocher ürünlerini kullanmayacağız ve aktif bir boykot kampanyası örgütleyeceğiz. Hem tüketici kitlesini oluşturan kadınların tüketim oranını artırabilmek amacıyla, duyguları, güçlü kadın imajını pazarlamaya çalışmanıza, hem de hiç gocunmadan haklarını talep ettiği anda kadınları işten çıkarmanıza müsaade etmeyeceğiz. Tüm işçiler işe iade edilene, işçilerin talepleri karşılanana kadar ürünlerinizi tüketmiyoruz. Biz durursak dünya durur, biliyoruz!

1. 17+ Alevi Kadınlar

22. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği
23. Eskişehir Tabip Odası Kadın Komisyonu
24. Eşit Yaşam Derneği