SHD’den Rapor: Obezite sadece bir sağlık sorunu değil

17.10.2017
Gıda Mühendisi Doktor Bülent Şık’ın Sosyal Haklar Derneği Gıda Çalışma Grubu kapsamında hazırladığı “Çocukluk Çağı Obezite Raporu”yapılan bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Taksim’de bulunan Birikimhane’de yapılan basın toplantısına Sosyal Haklar Derneği Başkanı Melda Onur ve Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık katıldı. Onur’un açılış konuşmasından sonra raporu hazırlayan Şık, konuya ilişkin bir özet sunum yaptı.
Şık, rapora dayanarak “Son 30 yıllık süreçte çocuk ve yetişkin çağı obezite oranlarında hemen hemen her ülkede artışların görüldüğü ve sorunun küresel bir salgına dönüştüğü vurgulanmaktadır. Obezite nasıl beslendiğimiz ile yakından ilişkili bir sağlık sorunudur. Tıbbi açıdan bakıldığında genetik bozukluklar ya da bazı hormonal sistem sorunları da obeziteye neden olmaktadır. Ancak bu tip sağlık sorunları oldukça ender görülür ve dünya genelinde gözlenen obezite salgını ile bir ilgisi yoktur. Küresel ölçekte gözlenen obezite salgını yiyeceklerimizin içeriği ve beslenme alışkanlıklarımız ile ilgili görünmektedir” dedi.
Raporda obeziteye neden olan sorunlar hakkında şu ifadelere yer verildi:
“Obezite sorunu tekil bir sağlık sorunu değildir. Beslenme konusunda kendine yeterliliği esas alan küçük köylü tarımının dünyanın her yerinde gerilemesi; endüstriyel hayvancılığın yol açtığı kimyasal kirlilik; ormansızlaşma; modern tarım tekniklerinin yol açtığı toprak kaybı; kırsal alanların, deniz ve okyanuslardaki yaban hayatın tahribi; balık türlerinin neslinin tükenmesi gibi kapitalist sistemin yol açtığı pek çok olumsuz göstergeden biridir. Daha sıklıkla dile getirilen -ama yaşadığımız sorunları doğallaştırma sakıncası içeren- bir dille ifade etmek gerekirse: Obezite içinde olduğumuz sağlıksız durumun semptomlarından biridir. Kamu ve çevre sağlığını önemsemeyen, tüketimi artırmayı iktisadi büyümenin odak noktasına koyan piyasa ekonomisinin, kamu politikalarının bir sonucudur. Aralarında sistematik bir ilişki yokmuş ya da birbirinden bağımsızmış gibi görünen bu sorunlar arasında bağlar kurmak ve birbirlerinden nasıl beslendiklerini göstermek olanaklıdır. Ancak bütün bu ilişkileri betimlemek bu raporun çerçevesini çok aşan bir iştir.
Endüstriyel gıda üretimi kapasitesinin büyüklüğü ve işlenmiş gıdaların pazarlanması tekniklerinin dünya genelindeki olağanüstü ‘başarısı’ ve yaygınlığı obezitenin ilk bakışta fark edilmeyen veya daha derinde yer alan köklü nedenlerinden biridir. Ancak biraz daha somut ve daraltılmış bir çerçeve çizmek gerekirse obezite gıda üretimi, mutfak ve beslenme kültürü üzerine binlerce yıl içinde oluşturulmuş deneyim ve geleneklerin ucuz, besin içeriği boş, ıvır zıvır çeşitli gıdaların istilasına uğramasının bir sonucudur.”
İşte o raporun tamamı:
http://odatv.com/images/resimler/01_%C3%87ocukluk%20%C3%87a%C4%9F%C4%B1%20Obezitesi%20Raporu.pdf

 

Kaynak: sanalbasin.com