SHD’den Kadınlar “Hapishanede Ücretsiz Ped Hakkı” Kampanyasını Destekliyor

82 örgütten ‘Hapishanelerde Ücretsiz Ped İstiyoruz’ Talebi
Kadın mahpuslar regl dönemlerinde pede ulaşamıyor. Sağlık haklarına ipotek konuyor. 82 örgütün ortak imzalı metni ‘hapishanede ücretsiz ped haktır’ diyor.
Kasım 2016 verilerine göre, Türkiye’deki hapishanelerde 7 bin 894 kadın ve 74 kız çocuğu bulunuyor. Hapiste Kadın Ağı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile kadınların ve trans erkeklerin ped ihtiyacının görmezden gelindiğini, ekonomik yetersizlikler nedeniyle pede ulaşımın adeta “lüks” haline getirildiğini anlatmıştı.
“Genel kanının aksine mahpusların birçok ihtiyacı kendileri tarafından, ücreti ödenmek suretiyle karşılanıyor. Geçici destekler söz konusu değil ise kadın mahpuslara ücretsiz ped sağlanmıyor, pedler hapishane kantinlerinde ücretli olarak satılıyor.”
“Kadın mahpuslar yapılan görüşmelerde ve yazdıkları mektuplarda pedlerin kantinlerde kimi zaman bulunmadığını, bulunsa dahi tek tip ve tek marka olduğunu, tampon kullanana kadınlar açısından durumun daha da kötü olduğunu belirtiyor.”
“Kadınların yeterli pede erişebilmesi sağlık hakkı ile doğrudan ilgilidir. Cinsel yolla bulaşan veya doğurganlığa bağlı hastalıklara daha açık durumda olan kadınların toplu yaşanan ve bir kapatılma alanı olan hapishanelerde tüm hijyen malzemelerine, özelde pede rahatça ulaşabilmeleri gerekir. Ekonomik yetersizlikler hemen her kadın mahpus bakımından engelleyici bir faktör olabiliyor, pedlere erişimde zorluklar ortaya çıkabiliyor.
Hapiste Kadın Ağı’nın çağrısıyla yapılan ‘Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz’ kampanyasına 82 örgüt imza verdi. Kampanya metni şöyle:
Hapishanelerde Ücretsiz Ped İstiyoruz

Türkiye hapishanelerinde geçici destekler (bağış vb.) söz konusu olmadığı takdirde kadın mahpuslara, ihtiyaç duyan çocuklara ve trans erkek mahpuslara ücretsiz ped sağlanmamakta, pedler hapishane kantinlerinde ücretli olarak satılmaktadır.
Ücretsiz olarak, yeterli miktar ve çeşitlilikte pede erişimin olmaması, hapishanelerde menstrasyon / regliden kaynaklı doğal ihtiyaçların görmezden gelindiğinin bir örneğidir.
Pede erişim sağlık hakkı ile doğrudan ilgilidir. Toplu yaşanan ve bir kapatılma alanı olan hapishanelerde tüm hijyen malzemeleri, özelde ped rahatça ulaşılabilir olmalıdır.
Bu ihtiyacın sonucu olarak ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınmasını, hapishanelerde ücretsiz ped sağlanacağına ilişkin maddenin yasal mevzuata eklenmesini talep ediyoruz.
Tüm herkesi hapishanedeki kadınlarla dayanışmaya, birlikte “Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz!” demeye çağırıyoruz.

İmzacılar: 
Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği, Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği, Afyon LGBTİ İnisiyatifi, Anarşist Kadınlar, Ankara Feminist Kolektif, Antalya BİZ Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Topluluğu, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği, Bakırköy Kadın Dayanışması, Barış Bloku, Barış İçin Kadın Girişimi, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Demir Leblebi Kadın Derneği, Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Partili Kadınlar, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği Kadın Komisyonu, Eğitim Sen 3 No’lu Şube, Ekmek ve Gül, EMEP’li Kadınlar, Erktolia, Erzincan Katre Kadın Oluşumu, Evkad Adana, Filmmor, Genç LGBTİ+ Derneği, GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi, Günebakan Kadın Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Halkevci Kadınlar, Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisi, Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisi, Hevi LGBTİ, İlerici Kadınlar Meclisi, İmece-Der Kadın Grubu, İmece Ev İşçileri Sendikası, İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu, İstanbul Kadın Avukat Dayanışması, İstanbul LGBTİ Derneği, İstanbul Tabip Odası Kadın Komisyonu, Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi, Kadın Dayanışma Vakfı, Kadın Emeği Kolektifi, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği, Kadın Özgürlük Meclisi, Kadın Yazarlar Derneği, KAOS GL, KAZETE-Bağımsız Kadın Gazetesi, Keskesor LGBTİ Oluşumu, KESK Kadın Meclisi, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Koza Kadın Derneği, Lezbiyen Biseksüel Feministler, Mersin 7Renk LGBT Derneği, Mezopotamya Kadın Kooperatifi, Mor Dayanışma, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Muğla Emek Benim Kadın Derneği, NorZartonk Kadın Meclisi, Özgür Genç Kadın, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Platformu Kadın Komisyonu, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Sekibaşı Kadın Dayanışma, Sosyal Haklar Derneği’nden Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği), SYKP Kadın Meclis’leri, TJA, TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Üniversiteli Kadın Kolektifi, Yeni Demokrat Kadın, Yeryüzü Kadınları, Yeşil Feministler, Yeşil Sol Kadınlar, Yoğurtçu Kadın Forumu, ZeugMadi LGBT 

Kaynak: www.ekmekvegul.net