301 Madenci Katliamın 45. ayında Soma’da ve Kadıköy’de anıldı

Soma Şehit Madenci Aileleri’nin ve Sosyal Haklar Derneği’nin çağrısıyla 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden katliamının 45. ayında Soma’da ve Kadıköy’de eylem yapıldı.
Soma’da SHD Üyesi Kamile Çiftçi, Kadıköy’de SHD Yürütme Kurulu üyesi avukat Akçay Taşçı tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Basına ve Kamuoyuna;
Bundan tam 45 ay önce, Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende daha fazla kâr ve rant uğruna gerekli önlemler alınmadığı ve gerekli denetimler yapılmadığı için; 301 madenci katledildi. Aileler evlatsız, çocuklar babasız, eşler ve kardeşler boynu bükük bırakıldı. O günden beri Adalet arıyoruz.
Soma Maden Katliamı davasında artık gerçek sorumlular ve suçlular ceza almalı. Oysa uzun süredir davayı yeni bir çıkmaza sokacak kasıtlı komplo teorileri etrafında dönülüp durulmaktadır. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde sürmekte olan davaya siyasi müdahaleler yapılmış, önce Mahkeme savcısının mütalaa vermesi engellenmiş, Mahkeme üzerinde yoğun baskılar yapılmış, bu da yetmeyince mahkeme heyeti değiştirilip yeni Mahkeme heyeti oluşturulmuştur. Yeni Mahkeme heyetinin ilk işi ise tutuklu sanıklardan bir tanesi için tahliye kararı vermek ve içeriği Mahkemeden bile gizlenen FETÖ soslu gizli soruşturmayı beklemek olmuştur. Tüm dosya içeriği ve bilirkişi raporları, maden patronlarının suçlu ve sorumlu olduğunu göstermesine rağmen, mahkûmiyet kararı vermek dışında bir seçenek kalmayınca “buraya da bir FETÖ damgası vuralım, sonrasına bakarız” noktasına varılmıştır.
Yeni heyetin yaptığı ilk duruşmada hakimlerin tarafsız olmadıklarının anlaşılması üzerine, heyeti reddeden ve duruşma savcısı hakkında suç duyurusu yapan davanın avukatları sırayla hukuka aykırı şekilde gözaltına alınmıştır.
Katliamın ilk gününden beri sürecin takipçisi olan, Soma madenlerindeki hukuk dışı ve insanlık dışı çalışma koşullarını önceden ortaya koyan; insanı, emeği, doğayı ve yaşamı bir bütün olarak savunan hekimler, Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey üyeleri bu hukuksuz gözaltıların uğradığı son adres olmuştur.
Kral çıplak diyenler, gerçekleri söyleyenler, hakikati yazanlar bugün cezaevlerinde yüzlerce gündür ışık göremezken, Aladağ’da 11’i kız çocuğu olmak üzere 12 canın yanarak hayatını kaybetmesinde sorumluluğu olanlar yalnızca 15 ay sonra mahkenin verdiği ara kararla tahliye edilmiştir. Dün sorduk, bugün yine soruyoruz, Aladağ için soruyoruz: 11 tazecik canın karşılığı 15 ay mıdır? Soma’da da Aladağ’da da yaşananlar insanların içinde un ufak kalmış olan adalet inancını zedelemiştir. Artık şapka düşmüş kel görülmüştür.
Evlerine ekmek götürürken hayatlarını kaybeden bütün emekçiler için hak arama mücadelesi, meşru ve haklıdır. Katledilen madenci ailelerinin adalet mücadelesi; her türlü yıldırma politikasına rağmen ve ailelerin bölünmesine yönelik tüm girişimlere rağmen devam edecektir.
Tam bir yıldır başkaca araştırılacak husus kalmamasına rağmen, kamu adına cinayetlerin hesabını sormakla görevli olan Cumhuriyet Savcısının mütalaasını vermesini bekliyoruz. Katliamın üzerinden geçen 45 ay boyunca mahkeme salonlarında talep ettiğimiz adaleti sokakta da talep etmeye devam ediyoruz. Adaleti bulana dek de bu talebimizden vazgeçmeyeceğiz.
Sosyal cinayetlere dur diyebilmek için, duyarlı bütün yurttaşlarımızı 26 Şubat 2018 tarihinde Kozan’da görülecek Aladağ Yurt Katliamı Davasının 5. duruşmasına ve 26 Mart 2018 tarihinde Akhisar’da görülecek Soma Maden Katliamı Davasının 21. duruşmasına destek vermeye davet ediyoruz.
İnsanca, kardeşçe, onurlu bir yaşamı ve emeğin haklarını savunan herkesi, her ayın 13’ünde Soma’da ve Kadıköy’de yaptığımız anmalara, adalet arayışımıza dünden daha fazla destek ve katkı sunmaya çağırıyoruz.
301’İ UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ
SOMA’NIN HESABI SORULACAK