Soma Aileleri Adalet Arayışı İçin TBMM’deydi

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin Maden Ocağındaki iş cinayetinde yakınlarını kaybedeben aileler, adalet arayışlarında gelinen son aşamada seslerini duyurmak üzere, 2 Mart 2017 Perşembe günü TBMM’ne geldi. Aileler, mahkeme heyeti üzerindeki baskının kaldırılması talebinde bulundular.
            Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur ve Genel Sekreter Can Atalay’ın da refakat ettiği Somalı aileler, TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin Grup Başkan Vekilleri ve temsilcileriyle görüşerek bu talebi ilettiler, süreçle ilgili bilgi verdiler ve sorularına yanıt aradılar.
            CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ve CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer’in konuyla ilgili basın toplantısına katılarak yaşadıklarını, acılarını dile getiren aileler, “Adalet Arıyoruz” mesajını milletin kürsüsü TBMM’nden duyurmaya çalıştılar.

İlk Kez TBMM’deler
            Soma ailelerinin 3 yıla yaklaşan bu sürede yaşadıkları acılar, ekonomik ve sosyal güçlükler, üzerlerindeki baskılar sürerken, özellikle bu büyük faciaya sebep olan ve birincil sorumluluk taşıyan şirket sahibi ve yöneticilerinin yargılanması için mücadeleleri de devam ediyor. 3 yılın ardından yaşanan onca sıkıntıya karşın Soma Ailelerini ilk kez TBMM’ye getiren duruşma salonunda neden mahkeme heyetine baskı yapıldığını gözleri ile görmeleri, duruşma salonu dışında da mahkemenin etki altına alınması için gerek Adalet Bakanlığı’nın taşra teşkilatı niteliğindeki Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekse de “en üst makamlarla” görüşüldüğü söylenerek açıkça yürütmenin yargıya müdahale ettiğinin bizzat sanık sermaye temsilcileri ağzından dillendirildiğine tanık olmaları oldu.
            TBMM’deki temaslarında hem basın toplantısında bu konuyu dile getiren hem de parti gruplarının temsilcilerine bu konuyu soran ve araştırılmasını isteyen aileler sevdiklerinin canına mal olan facianın sorumlusu kimse ceza alana kadar peşlerini bırakmayacakları yöönünde kararlılıklarını ifade ettiler.

Parti Gruplarındaki Temasları
            3 yılık süreci, yaşadıkları sıkıntıları, dilek ve isteklerini de paylaştıkları CHP Grubundaki ziyaretlerinin ardından HDP Grubu’na giden aileler, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve Berdan Öztürk’e süreçle ilgili bilgi verdiler ve basın toplantısında dile getirdikleri konuların araştırılmasını istediler. Müslüm Doğan konuyu takip etme ve soru önergesi verme sözü vererek, geçtiğimiz günlerde Şirvan’da 16 işçinin hayatını kaybettiği bir diğer iş cinayeti ardından Soma Aileleri’nin Şirvan Ailelerine taziye ziyaretine gitmesinin önemini vurguladı. Doğan emeğin her coğrafyada aynı güçlükleri yaşadığını söyledi.

AKP Grubunda, Grup Başkan Vekili Naci Bostancı ile yaptıkları görüşmede ise Soma Aileleri, mahkeme heyetleri üzerindeki soruşturma baskısı ve özelliklede yürütülen soruşturmaların gizliliği konusunda sorularını doğruda iktidar partisine iletmiş oldular. Naci Bostancı ailelerin şikayetlerinin takipçisi olacağını söyledi. Soma Aileleri son oalarak MHP Grup Başkan Vekili ve aynı zamanda Manisa Milletvekili olan Erkan Akçay ile görüştüler ve kendisinden de hem baskı konusunun takibini, hem de 18 Nisan’da yapılacak duruşmaya katılmasını istediler. Akçay konuyu özellikle yetkili makamlarla görüşerek bilgi vereceğini söyledi.
            Somalı Şehit Madenci Aileleri ve Sosyal Haklar Derneği her ayın 13’ünde Soma’da kayıpları için yüryüş yapıyor ve “Adalet İstiyoruz “diyorlar. 18 Nisan’da yapılacak bir sonraki Soma Davası duruşması için tüm partilerden destek ve takip istediler.
Sosyal Haklar Derneği ve Soma Şehit Madenci Aileleri