SHD’den Açıklama: Soma Davası’nda Yargıya Açık Müdahale Var!

Soma Maden Katliamı Davası’na bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkan’ı Aytaç Ballı’nın görev yerinin değiştirilmesini “yargıya açık müdahale” olarak değerlendiren Sosyal Haklar Derneği Yürütme Kurulu bir açıklama yaptı:
Basına ve Kamuoyuna:
Hakimler ve Savcılar Kurulu yaz kararnamesi ile Soma Maden Katliamı davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı ve kıdemli üye Esra Dokur’un görev yeri değiştirildi. Bu dava herhangi bir dava değildir, bu davaya bakan yargıçların görev yerinin değiştirilmesi herhangi bir rutin işlem değildir.
301 işçinin her birinin ismini ve ölüm yerini ezbere bilen, iddianamenin ve bilirkişi raporlarının detaylarına hakim olan, keşfe katılan, madeni gören, sanıkların sorgusunu yapan, tanıkları dinleyen Mahkeme başkanının ve üye hakimin görev yerinin değiştirilmesi yargıya açık müdahaledir.
Yaklaşık 3 terabayt büyüklüğündeki dosyada, her bir belge yüzlerce sayfadan oluşmaktadır. Mütalaa vermeyi “mütalaayı toparlamak” gerekçesi ile yedi ay oyalayan savcıdan sonra, dosyayı başından itibaren takip eden ve delillerle temas etmiş olan Mahkeme başkanının ve üyesinin değiştirilmesi, bu dosyada adil karar verilmesinin önlenmesidir.
Adil yargılanma ve adalet, bir sonuç değil süreçtir. Sürecin bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşmüştür. Doğal yargıç ilkesi ihlal edilmiştir.
Mahkeme üzerinde bir süredir devam eden baskılar yeterli olmamış olacak ki, hakimlerin görev yeri değişikliğine gidilmiştir. İki yıldır mahkeme salonunda, üç yıldır her ayın 13’ünde sokakta adalet arayan ailelerin adalet arayışı bütün engellemelere rağmen sonuca ulaşacaktır. Bu katliamın bütün sorumluları yargılanıncaya kadar davanın takipçi olacağımızı tekrarlıyoruz.
Adalet ancak, Soma’da ekmeğini kazanırken hayatını kaybeden 301 işçi için adalet varsa gerçekleşebilir! Adalet için Sosyal Adalet!
Sosyal Haklar Derneği Yürütme Kurulu
İstanbul – 04.07.2016 – Saat 01:00