SHD ve Aileler, Soma Maden Katliamının 38. ayında Adalet Talebiyle Yine Sokağa Çıktı

Sosyal Haklar Derneği ve Soma Şehit Madenci Aileleleri’nin çağrısıyla katliamın 38. ayında adalet talebiyle yine eylemler yapıldı. Kadıköy’deki açıklamayı avukat Akçay Taşçı, Soma’daki açıklamayı şehit madenci babası İsmail Çolak gerçekleştirdi.
Kadıköy
 Yapılan Basın Açıklamasının Tam Metni:
KATLEDİLEN 301 İŞÇİ İÇİN ADİL YARGILANMA İSTİYORUZ.
DAVAYA BAŞLAYAN HAKİMLER KARAR VERSİN
            Soma’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 işçinin ölümüne yol açan maden katliamı için bir sene sonra dava açıldı ve duruşmalara 13 Nisan 2015’te başlandı. Dava devam ediyor.
            Maktul mağdur ve sanık sayısı çokluğu ile; bin civarında tanığın ifadesiyle; ortalama 500 sayfalık bilirkişi raporlarıyla; teknik detaylara hakim olunması oldukça uzun zaman alan bu davanın mahkeme heyeti 2017 Yaz Kararnamesi ile görevinden alınmıştır. Böylece, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı ve üye hakimi Esra Dokur’un görev yerlerinin değiştirilmesi ile dosyayı başından itibaren takip eden hakim kalmamıştır.
            Toplumsal vicdanı yaralayan bir katliam ile ilgili yürütülen yargılamada delillerle doğrudan temas etmeyen hakimlerin, dosyadaki belgeleri okuyarak karar vermelerinin adil yargılanmayı sağlayamayacağı endişesi hakimdir.
            Bu sebeple, davalarının peşinde olan Somalı aileler, 7 Temmuz 2017 Cuma günü Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yaptıkları başvuru ile İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 6. maddesi ve Anayasamızın 36. maddesi uyarınca adil yargılama talebinde bulundular ve görev değişikliği kararına itiraz ettiler.
                Bizler de, 2017 Yaz Kararnamesi ile görev yeri değiştirilen heyetin göreve iadesini, davaya başlayan ve dosyayı bilen hakimlerin karar vermesini istiyoruz.
Sosyal Cinayet Düzenine hayır!
Sosyal cinayetleri daha da çoğaltacak düzenlemelere hayır!
Soma’yı unutma unutturma!
13 Temmuz 2017