SHD’den Soma Katliamının 41. Ayında Kadıköy’de Eylem

Soma Maden Katliamının 41.ayında Kadıköy’de yapılan eylemde basın  açıklaması SHD üyesi Sultan Gürbey tarafından okundu.
13.10.2017
Basına ve Kamuoyuna;
Soma Maden Katliamının 41. ayında da Adalet Arayışımız Sürüyor!
Soma’dan Aladağ’a Adalet İçin Sosyal Adalet İstiyoruz!
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende gerçekleşen katliamda 301 emekçi hayatını kaybetti. 301 emekçinin ardında gözü yaşlı, acılı yüzlerce anne baba, eş ve yaş ortalaması 10 olan 432 yetim çocuk kaldı.
Soma Maden Katliamın üzerinden 11 ay geçtikten sonra açılan dava hala devam ediyor…
6’sı tutuklu toplam 51 sanığın yargılandığı Soma Davasının 18.duruşması 11 Temmuz 2017’de gerçekleştirildi ve dava bu sefer de 17 Ekim 2017 tarihine ertelendi.
18. blok duruşmaya gelinene kadar yaşananlar; adalet talebinin ve mücadelesinin ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır. Katliamda hayatını kaybeden Emin Kurt’un eşi Güler Kurt tarafından madenci aileleri adına yapılan açıklamayı burada tekrar hatırlayalım:
“Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşmalarında malum yerlerden aldıkları güce dayananlar; mahkeme heyetini açıktan tehdit edip karar aşamasına gelen davayı uzatmaya çalıştılar. FETÖ Terör Örgütü tarafından yapıldığı söylenen sabotaj iddialarını yandaş medya yolu ile yaydılar. Bu iddialar ile ilgili mahkeme heyeti hakkında gizli soruşturmalar açtırdılar. Yetmedi Soma kömürlerinde çalışanların bir kısmının sosyal medya hesaplarından yalan dolan fırtınası estirdiler. Tam 7 aydır mütalaa vermeyen savcıyı da arkalarına alıp zaman kazandılar. Amaçları mahkeme başkanını göndermekti ve bunu da şimdilik başardılar. Hakimler ve Savcılar Kurulunun yaz kararnamesi ile Soma Maden Katliamı davasına bakan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Aytaç Ballı ve kıdemli üye Esra Dokur’un görev yerini değiştirdi. Bu dava herhangi bir dava değildir. 301 işçinin her birinin ismini ve cisminin her yerini bilen iddianamenin ve bilirkişi raporlarının detaylarına hakim olan keşfe katılan, madeni gören, onlarca sanığın sorgusunu yapan olayı yaşayan yüzlerce tanık dinleyen mahkeme başkanının ve üye hakimlerinin görev yerlerinin değiştirilmesi yargıya açık bir müdahaledir. Yaklaşık 4 terabyte büyüklüğündeki dosyada her bir belge yüzlerce dosyadan oluşmaktadır. Mahkeme heyetine sunması gereken mütalaayı, mütalaa toparlamak gerekçesiyle 7 ay oyalayan savcıdan sonra dosyayı başından itibaren takip eden ve delillerle temas etmiş olan mahkeme başkanının ve üyesinin değiştirilmesi bu dosyada adil bir karar verilmesinin önlenmesidir” .
Şimdi Soma Katliamı Davası, yeni atanan mahkeme heyetinin göreve başlamasıyla adeta yeniden başlayacak. Tam 30 aydır adalet talebini mahkeme salonunda arayan aileler, bu talebi yeni gelen mahkeme heyetine ilk kez sunacaklar.
Soma Türkiye’dir, Türkiye ise Soma! Bu Dava uzadıkça dikkatler dağıtılmaya, mücadele edenler ve aileler yalnız bırakılmaya çalışılıyor. Buna müsaade etmeyelim. Somalı şehit madenci ailelerini yalnız bırakmayalım!
Soma’dan Aladağ’a , Adalet İçin Sosyal Adalet İstiyoruz!
“Adalet istiyoruz!
Belki duydular, belki duymadılar. Bizi o kadar acılara yaktılar ki, bizi böyle acılarla çoğalttılar …
Biz böyle çoğalıyoruz.
Yenilmeyeceğiz! Hiç bir zaman da geri durmayacağız! En son ölüm de olsa biz bu adaleti sağlayacağız!”
Bu sözleri de Somanın bilgesi Elmas Teyze tam bin kilometre ötede; bir cemaatin kaçak yurdunda mevzuata göre orada hiç bulunmaması gereken on bir kız çocuğu için adalet arayan Aladağ ailelerinin yanı başında söyledi….
Sosyal Haklar Derneği ve Soma Şehit Madenci Aileleri katliamın 41. ayında,13 Ekim 2017 Cuma günü adalet talebiyle Soma’da ve İstanbul’da yine sokakta.
Tüm yurttaşları, demokratik kurum ve kuruluşları 301 madenci kardeşimizin davasına sahip çıkmaya, yoksulluğun istismarının her türüne karşı dayanışmaya çağırıyoruz.

Somayı unutmayacağız, unutturmayacağız.
Soma’dan Aladağ’a Adalet İçin Sosyal Adalet!
SOSYAL HAKLAR DERNEĞİ