Soma Katliamının 43. Ayında Soma ve Kadıköy’de yapılan eylemde Aileler ve SHD Soma Davası’nın güncel durumunu anlattı.

Soma’da  14:30’da Madenci Anıtı önünde toplanan ailelerin basın açıklamasını SHD üyesi Kamile Çiftçi yaptı. Yapılan açıklamadan sonra anıta çiçek bırakılmasıyla eylem sona erdi.
Saat 19:30 ‘da Kadıköy Altıyol’da toplanan SHD üyelerine çeşitli parti üyeleri de destek verdi. Eylemde basın açıklamasını Soma Davası avukatlarından Akçay Taşçı okudu.

13.12.2017
Basına ve Kamuoyuna;
Bundan tam 43 ay önce, Soma’da, madende gerekli önlemler alınmadığı ve gerekli denetimler yapılmadığı için; maden patronları, daha fazla kâr daha fazla üretim uğruna 301 babayı, evladı, eşi kardeşi katletti.
O günden beri Adalet arıyoruz. Soma Maden Katliamı davasının, gerçek sorumlu ve suçluların ceza alması ile sonlanması beklenirken, tam tersine davayı yeni bir çıkmaza sokacak kasıtlı komplo teorileri etrafında dönüp durulmaktadır. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde sürmekte olan davaya siyasi müdahaleler yapılmış, önce Mahkeme savcısının mütalaa vermesi engellenmiş, Mahkeme üzerinde yoğun baskılar yapılmış, bu da yetmeyince önce mahkeme heyeti değiştirilip yeni Mahkeme heyeti oluşturulmuştur. Yeni Mahkeme heyetinin ilk işi, tutuklu sanıklardan bir tanesi için tahliye kararı vermek ve içeriği Mahkemeden bile gizlenen Fetö soslu gizli soruşturmayı beklemek olmuştur. Tüm dosya içeriği ve bilirkişi raporları, maden patronların suçlu ve sorumlu olduğunu göstermesine rağmen, mahkumiyet kararı vermek dışında bir seçenek kalmayınca “buraya da bir FETÖ damgası vuralım, bakarız” noktasına varılmıştır.
Yeni heyetin yaptığı ilk duruşmada hakimlerin tarafsız olmadıklarının anlaşılması üzerine, heyeti reddeden ve duruşması savcısı hakkında suç duyurusu yapan davanın avukatları sırayla göz altına alınmıştır. Önce İzmir’de davanın avukatları gözaltına alınmış ve bir süre sonra serbest bırakılmış; sonrasında başından beri davanın takipçisi ve emektarı olan Av. Selçuk Kozağaçlı gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Başta adalet arayan katledilen madencilerin aileleri olmak üzere, katliamın ilk gününden itibaren bu mücadeleye katkı sağlayan Sosyal Haklar Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer kurum ve kuruluşlar ile duyarlı insanlarımıza gözdağı verilmek istenmektedir.
Evlerine ekmek götürürken hayatlarını kaybeden bütün yurttaşlar için hak arama mücadelesi, meşru ve haklıdır. Katledilen madenci ailelerinin adalet mücadelesi, her türlü baskı, tehdit, gözaltılar ve tutuklamalara ve ailelerin bölünmesine yönelik tüm girişimlere rağmen devam edecektir.
Mağdurların ve iktidarların suçlu ilan ettiklerinin savunmasını üstlenenler, herkes için kutsal olan savunma hakkını yaşatırlar. Soma’da katledilen madencilerin aileleri ve Sosyal Haklar Derneği olarak bu süreçte davamıza ve avukatlarımıza ve davamıza sahip çıkacağımızı bir kez daha belirtiyor; Avukatımız Selçuk Kozağaçlı’nın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
Tam bir yıldır başkaca araştırılacak husus kalmamasına rağmen, kamu adına cinayetlerin hesabını sormakla görevli olan Cumhuriyet Savcısının mütalaasını vermesini bekliyoruz. Katliamın üzerinden geçen 43 ay boyunca mahkeme salonlarında talep ettiğimiz adaleti sokakta da talep etmeye devam ediyoruz. Adaleti bulana dek de bu talebimizden vazgeçmeyeceğiz.
Sosyal cinayetlere dur diyebilmek için, duyarlı bütün yurttaşlarımızı 9 Ocak’ta yapılacak olan Soma Maden Katliamı duruşmasına ve her ayın 13’ünde Soma’da ve Kadıköy’de yaptığımız anmalara, adalet arayışımıza dünden daha fazla destek ve katkı sunmaya çağırıyoruz.
SELÇUK KOZAĞAÇLI SERBEST BIRAKILSIN
301’İ UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ
SOMA’NIN HESABI SORULACAK
ADALET İÇİN SOSYAL ADALET