Medyada Aladağ Davası

ALADAĞ YURT YANGINI DAVASI’NIN İLK DURUŞMASI 30 MAYIS’TA KOZAN’DA GÖRÜLDÜ
Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016’da  Süleymancılar cemaatine ait olduğu bilinen “Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu”nda çıkan yangında 10’u öğrenci 1’i yurt müdürünün kızı ve bir belletmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş, 16 çocuk ve 3 yetişkin yaralanmıştı. Yangın gecesi olay yerine giden, ilk günden itibaren aileleri ve yaralı çocukları yalnız bırakmayan, köyleri de ziyaret eden Sosyal Haklar Derneği davaya sahip çıktı ve tüm kamuoyunu davaya sahip çıkmaya davet etti.
SHD GENEL BAŞKANI MELDA ONUR VE DAVA AVUKATLARINDAN CAN ATALAY AÇIKLAMA YAPTILAR
Davanın ilk duruşması 30 Mayıs 2017 salı günü  Kozan Adliyesindeki salon darlığı nedeniyle  Kozan Ticaret Odasında yapıldı. Duruşma öncesinde aileler, ellerinde ölen çocuklarının adları yazılı pankartlarla adliyeye geldi. Sosyal Haklar Derneği üyeleri ile birlikte yürüyen acılı aileler, burada bazı CHP milletvekilleri, belediye başkanları, sendikalar, derneklerin temsilcileri ile buluştu. Duruşmaya ailelerin yanı sıra CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Gaye Usluer, Elif Doğan Türkmen ve İbrahim Öziş, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, SHD Genel Başkanı Melda Onur, SHD Üyeleri, 15 Baro Başkanı katıldı. Avukat Can Atalay topluluğa hitaben yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Bugün burada kaçak bir yurtta yaşları gereği hiç olmaması gereken, göz göre göre ölüme götürülen kız çocukların davası için buluştuk. Bugün burda, 2007’den beri değil yurt açmak, mevcut kamusal yurtları da kapatma siyaseti sonucunda Aladağ’da İlçe Milli Eğitim Müdürü ve yetkilileri tarafından kız çocuklarının Süleymancılar cemaatinin yurtlarına yönlendirilmesi sonucunda 11 kız çocuğumuzun ölümü nedeniyle buluştuk. Hayatımızda bu kadar  hile, desise bu kadar çirkinlik gördüğümüz, bu kadar örgütlü kötülük gördüğümüzü herkes bilsin.Duruşma salonunda da tek tek izah edeceğiz.” . Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur da, “Ciddi bir sosyal cinayet oldu. Hukuk cinayeti olmaması için biz bu işe girdik. Çocuklarımızı karanlığa teslim etmemek için girdik. Bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Bundan sonra bu felaketer yaşanmasın diye buradayız.” dedi.
DAVANIN İKİNCİ DURUŞMASI 17 TEMMUZ’DA
30 Mayıs’taki ilk duruşmada yurt müdürü Cuma Ali Genç ve yurdun bağlı bulunduğu derneğin yöneticileri İsmail Uğur, Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede, Ramazan Keleş’in de aralarında bulunduğu 7 kişi ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkarıldı. Davada savunma yapan sanıklar, bilirkişi raporlarıyla kanıtlanan kendi ihmallerini görmezden gelerek, suçu itfaiye ve yurttaki çocuklara attılar. Davada konuşan mağdur çocuklar yangının nasıl göz göre geldiğini ortaya koyarken, aileler de Milli Eğitim’i işaret ederek şikayetçi olduklarını söyledi. Mahkeme tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, ailelelere davadan vazgeçmeleri yönündeki tehdit iddiaları hakkında Aladağ Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaya karar verdi. Duruşma 17 Temmuz 2017 tarihine ertelendi.
AİLELERE VE SHD’YE SALDIRI
Duruşma sonrası açıklama yapan Adana Barosu Başkanı Avukat Veli Küçük, yangın faciasına ilişkin sorumluları ve ihmalleri olanların yargılanarak, gerekli cezayı almasını istedi. Daha sonra tutuklu sanıkların yakınları, davadan çekilmeleri için mağdur ailelerine ve duruşma salonu önünde bekleyenlere saldırdı. Burada aileler açıklama yaptı. Ailelerin avukatı Can Atalay, “Kolluk güçleri ağır bir suç işlemiştir. Bu ailelerin birinin kılına bir zarar gelirse sorumlusu Adana Emniyet Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’dır” dedi. Mağdur aileleri ise yapılan saldırıya tepki göstererek, can güvenliklerinin olmadığını ifade etti. Aileler, “Hem çocuklarımızı katlettiler hem de bizi dövmeye çalışıyorlar. Biz şimdi köye nasıl gideceğiz. Can güvenliğimiz yok. Jandarma bizi götürsün” dedi.Açıklama ardından ailelerin polis gözetiminde köye döndü.
SHD Genel Başkanı Melda Onur ile Yapılan Canlı Yayın Bağlantısı
MEDYADA ALADAĞ DAVASI

‘Süleymancılar çocuğunu kaybeden ailelere saldırdı’: Aladağ Davası başladı

Aladağ yurt katliamı davası: ‘Sanık müdür, duruşmadan önce ailelerin hesabına para yatırmış’