Basına ve Kamuoyuna: Aladağ Köylerine Belediyecilik Hizmeti Verilmiyor!

Aladağ köylerinde yaşayan yurttaşların belediyecilik hizmetlerinden neredeyse hiç faydalanamadığını söylemek mümkün. Sosyal devlet ve kamusal belediyecilik anlamında her vatandaşın sahip olduğu haklar bu köyler için maalesef yıllardır yok sayılıyor.
Sosyal devletin ve kamusal belediyeciliğin olmadığı yerde hiçbir hizmet layıkıyla yurttaşlara ulaşmıyor
Yol, elektrik, su, alt yapı, toplu ulaşım gibi hizmetlerden olması gerektiği gibi faydalanılamıyor. 12 çocuk ve gencin yaşamını yitirdiği yurt yangını faciasından sonra çarpıcı bir şekilde gördüğümüz, cenaze araçlarının gidemediği yolların durumu 2018 Türkiye’sinden oldukça uzaktaydı ve utanç vericiydi. Bazı mahallelerde kışın uzun süreli elektrik kesintileri, içme suyu problemleri, köylere günlük ulaşımın sağlanmaması, çöplerin toplanmaması, gibi sorunlar hala devam ediyor ve bunların hepsi belediyelerin her vatandaş için sağlamak zorunda olduğu hizmetler.
Şehir ve köy ayrımı kabul edilemez
Şehirde ve köyde yaşayan insanlara ayrı hizmet verilemez. Şehir içinde asfalt yollar ve kaldırımlar defalarca bozulup yapılırken bu köylere yol istemek ve yolun yapılmasını sağlamak aylarımızı aldı. Kışlak köyünün yolları kısmen düzeltilse de Köprücük köyü yolları henüz tamamlanmadı. Yollar toprak, taş ve pek çok yerde tek aracın geçebileceği genişlikte, bir tarafı dağ bir tarafı uçurum olan yollardır. Bu köylerin hem Aladağ ilçeye hem Kozan ilçeye yollarının yapılması oldukça hayatidir. Bu ilçelerde okuyan çocukların, çalışan insanların  güvenli bir şekilde  ulaşım haklarından faydalanmaları sağlanmak zorundadır. Başka faciaların yaşanmaması için acilen yolların tamamlanması gerekmektedir.
Yollar tamamlanmış olsa bile toplu ulaşımdan söz etmek mümkün değildir. Köyden ilçeye ulaşmak için ya 250-300 TL’ye araç kiralamanız ya da köyden servis yapan birilerinin gideceği zamanı yakalamanız gerekiyor. Hastalık, acil durum, doğum veya herhangi bir iş için ilçeye ulaşım oldukça sorunlu durumda.
Trajikomik durum: Baraj var ama su ve elektrik yok
Barajın 150 metre yukarısındaki mahallenin elektriğinin ve suyunun hiç olmaması oldukça trajik bir durum. 150 metre aşağıda Torosların suyu kullanılarak elektrik üretilirken biraz ötesindeki Darıçukuru mahallesinde elektrik ve su hiç yok. Hiçbir mahallenin çöpleri toplanmıyor ve çöpler oldukça sağlıksız koşullarda köylüler tarafından imha edilmeye çalışılıyor.
SHD  olarak konunun ısrarlı takipçisiyiz
Mart ayında Sosyal Haklar Derneği olarak ailelerle birlikte Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek acil olan yolların yapılması sorununu Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye iletmiştik. CHP Meclis Grup Başkanı Ulaş Çetinkaya ile birlikte konunun takipçisi olarak yolların yapımını kısmen de olsa sağlamış olduk.
Dilekçemiz, Belediye Meclis Kurulu‘na iletildi

Ancak tüm yolların henüz tamamlanmamış olması ve diğer sorunların devam ediyor olması nedeniyle bugün yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’na ailelerle birlikte katılarak aşağıdaki taleplerimizi ilettik. Meclis Toplantısı’nda söz alan CHP Meclis Grup Başkanı Ulaş Çetinkaya, aşağıdaki talepleri içeren dilekçeleri meclis kuruluna ileterek belediyenin konuyla ilgili üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.
Belediye Başkanlığı’nıza daha önce sözlü olarak da ilettiğimiz üzere, Köprücük ve Kışlak köyleri belediye hizmetlerinden yararlanamamakta, bu nedenle çok çeşitli mahrumiyetler yaşamaktadır. Köylerde yaşayan bizlerin acilen karşılanması gereken ihtiyaçlarına ilişkin taleplerimiz şunlardır;
1. Köylere en yakın ilçe merkezi olan Kozan ilçesi ile Köprücük ve Kışlak köylerine toplu taşıma ulaşımının sağlanmasını teminen en az sabah 07:00’de köylerden hareket edip saat 17:00’de Kozan’dan hareket edecek toplu taşıma aracı seferlerinin konulması,
2. Köprücük Urganağzı mahallesine elektrik ve su altyapısının sağlanması,
3. Halihazırda hiç çöp toplanmayan, Köprücük ve Kışlak köylerinin tüm mahallelerinin çöplerinin düzenli olarak toplanması,
4. Kışlak Köyü yolunun, ulaşımı mümkün kılacak şekilde asfaltlanarak Kodaz mahallesine kadar tamamlanması,
5. Köprücük Menges mahallesinde yapımı başlayan asfalt yolun baraja kadar tamamlanması.
Sonuç ve İstem : Yukarıda 5 madde halinde saydığımız belediyecilik hizmetlerinin köylerimizde sağlanması için gereğinin yapılmasını talep ederiz.”
09.10.2018