Aladağ davası başlıyor: Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz

Adana Aladağ’da 11’i kız çocuğu, 12 kişinin yaşamını yitirdiği yurt faciasının davası 30 Mayıs 2017 Salı günü başlıyor. Sosyal Haklar Derneği, Adana Kozan Adliyesi’nde görülecek dava için çağrıda bulundu.
Adana’nın Aladağ ilçesindeki Süleymancılara ait kız yurdunda yaşanan facianın ilk davası 30 Mayıs’ta Adana Kozan Adliyesi’nde başlıyor. Facianın ilk gününden beri sürecin takipçisi olan Sosyal Haklar Derneği, “Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz” diyerek ilk duruşması görülecek davaya çağrı yaptı.
Sosyal Haklar Derneği’nin açıklaması şu şekilde:
Aladağ’daki kaçak cemaat yurdu yangını davası başlıyor.
Çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz
Aladağ’da 29 Kasım 2016 tarihinde bir cemaate ait kaçak yurtta çıkan ve 11’i kız çocuğu 12 kişinin ölümüne, 16 çocuğun da yaralanmasına yol açan yangın ile ilgili dava 30 Mayıs 2017 Adana Kozan Adliyesi’nde başlıyor.
Yangının üzerinden 6 ay geçti. Bu süre zarfında yurdun bağlı olduğu derneğin 5 yöneticisi, yurt müdürü ve bir çalışan toplam yedi kişi tutuklandı. Oysa bu tutuklamalar buz dağının sadece görünen kısmı. Biliyoruz ki çocukları bu yurtlara mahkum eden, bu vahim sonuca götüren sürecin başında siyasiler, bürokratlar ve yerel idareciler de var. Biz Sosyal Haklar Derneği olarak ailelerle birlikte başka Aladağlar yaşanmasın diye tüm sorumluların yargılanması için bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Yangının çıktığı günden bugüne, savcılık soruşturması sırasında soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi ve ailelerin adalet talebinin yerine getirilebilmesi için bütün hukuki girişimleri yaptık. Bu girişimlerimizin devamı olarak mahkeme sürecinde de benzer taleplerimizi ısrarla dile getireceğiz.
İhlaller zinciri Bu yangına gelen süreçte, yasalar gereği hiç olmaması gereken bu kaçak yurdun açılmasına izin veren bürokratlar; baştan savma denetimlerde eksikliklere göz yuman, görmezden gelen denetmenler; yoksul aileleri tarikat yurduna yönlendirenler; çocuğunu yurda vermek istemeyen ailelere “yurda vermek istemiyorsan ev tut” diyen yerel idareciler; küçük kız çocuklarına boylarından büyük yemek kazanlarını yıkatan, bulaşık yıkatan, tuvalet temizleten, “okuldaki eğitimi boş verin bizim verdiğimiz dini eğitim size yeter” diyen belletmenler; yurt kisvesi altında tarikat faaliyeti yürüten yurdun bağlı bulunduğu derneğin yöneticileri yargı sürecinin dışında tutulamazlar. İhmalkar davranan, görmezden gelen, bu felakete yol açan izinleri veren, ailelerin yoksulluğunu istismar eden kim varsa adalet karşısında hesap vermelidir. Aladağlı ailelerin adalet mücadelesi kaybettikleri çocuklarını geri getirmeyecek, ama başka Aladağlar’ın yaşanmaması için bir umut olacaktır. Ailelere bu tarifsiz acıyı yaşatıp sonra da kader diyenlerden hesabı mahşere bırakmamak gerekir.
Davamız başlıyor 29 Kasım akşamı hepimiz nefessiz kaldık, öfkelendik, kızdık, lanetler yağdırdık, utandık.
Yetkililer daha önceki sosyal cinayetlerde olduğu gibi, Aladağ yurt yangını için de kaza, ölümlere de kader dediler. Oysa Aladağ yurt yangını, tıpkı yıllar öne Konya’da bir kuran kursunda olduğu gibi, tıpkı denetimsiz madenlerde, inşaatlarda yaşanan felaketler gibi birer cinayettir. Bu dava sadece çocuklarını yurt yangınında kaybetmiş ailelerin değil; laik ve kamusal eğitimi savunan herkesin davasıdır. Bizler, laik kamusal eğitim talebimizin yanan yurdun külleri arasında kaybolmasına izin vermeyeceğiz, çocuklarımızı karanlığa teslim etmeyeceğiz.
Tüm yurttaşlarımızı 30 Mayıs 2017 Salı günü Adana – Kozan Adliyesi’nde davaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Sosyal Haklar Derneği
26.05.2017