Aladağ dağ köylerinde ne okul var ne öğretmen! – Mezopotamya Haber Ajansı

Aladağ yurt faciasının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen halen dağ köylerinde okul sorunu çözülmezken, öğrenciler ailelerinden uzak eğitim görüyor. SHD üyesi Özlem Dündar, dağ köylerinin 2016’da yurt yangını olduğu dönemden daha kötü bir durumda olduğunu kaydetti.
Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde Süleymancılara ait Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmiş, 24 öğrenci ise yaralanmıştı. Facia ile ilgili dava devam ederken faciada yaşamını yitiren çocukların yurtlarda kalmasını zorunlu kılan köy yolu ve okul sorunu halen devam ediyor. 6 çocuğun toprağa verildiği Aladağ ilçe merkezine 40 kilometre uzaktaki dağ köyü olan Köprücük köyündeki ulaşım sorunu ise halen çözülmüş değil. Köyde bulunan Köprücük İlköğretim Okulu ise bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelirken, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü yeterli öğrenci yok diye okulu açmadı.
TEK BİR OKUL
Aladağlı aileler ve Sosyal Haklar Derneği (SHD) üyesi avukat Ömer Çelik ile birlikte 15 Mart’ta Adana’ya gelerek bozuk olan köy yollarının yapılmasını ve Köprücük köyünde olan okullarının açılması için MHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ve Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. MHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’nün verdiği söz ise 4 ay sonra yerine getirildi. Belediye geçen hafta Köprücük köyü yolunu yapmaya başladı. Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise mevzuat gereği köyde 12 öğrenci olmadığı için okulu açamayacağını belirtirken, Köprücük İlköğretim Okulu ise kaderine terk edilmiş durumda. İlkokul çağındaki çocuklar Menges Köyü İlkokulu’na, ortaöğretim çağındaki çocuklar ise Kozan ve Aladağ merkezdeki yatılı okullarda kalıyor.
ÇOK MAĞDURLAR
SHD üyesi Özlem Dündar, köylerdeki yaşamı ve okulların durumunu anlattı. Köy yolunun çok kötü olduğunu ve 4 ay önce MHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’nün “yolu yapacağız” sözünü anımsatan Dündar, belediyenin geçen hafta yol çalışmalarına başladığını söyledi. Köprücük İlköğretim Okulu’nun kullanılmaz hale gelip, önüne mucur döküldüğünü kaydeden Dündar, okulun açılması için yapılan başvuruya karşın Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise mevzuat gereği köyde 12 öğrenci olmadığı için okulu açmadığını belirtti. Çocukların Menges köyünde bulunan okula yönlendirildiğini ve köyler arasında 5 kilometre olduğunu ifade eden Dündar, çocukların kendi imkanlarıyla okula gidip geldiğini vurguladı. Dündar, “Üstelik Menges köyünde öğretmen yok. Bu sene vekil bir öğretmen var. Seneye olup olmayacağı belli değil. 2016’da yurt yangını olduğu dönemden daha çok kötü bir dönemde şuanda. En azından o köyde bir okul vardı. Şuanda o bile yok, çok mağdurlar” diye konuştu.
HİÇBİR ŞEY YOK
Öğretmenlerin köyde kalmak istemediğinin köylüler tarafından ifade edildiğini aktaran Dündar, “Yaşam koşulları çok zor. Öğretmenler ilçeye bile gidemiyorlar. Çocuklar köylerinde bir şey olmadıkları için çok sıkılıyorlar. Vakit geçirebilecekleri alan yok. Ailelerinden uzak yaşıyorlar. Eylül’de okula giden Şubat’ta geliyor. Şubat’ta giden Haziran’da geliyor. Kaldıkları yerlerde kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılamak zorunda kalıyorlar. Servis giderse köye gidebiliyorlar. Ancak servis yok. Belediye bir servis vermişti. Ama onu da iptal ettiler. Neden iptal ettiler, bilmiyoruz. Çocukları aileleri götürebilirse 2 veya 3 ayda bir evlerine gidebiliyorlar. Anlayacağınız şartlar zor. Çocuklar ailelerinden uzakta yaşayıp, okuyorlar” dedi.
MA / Hamdullah Kesen
Kaynak: Mezopotamya Ajansı