13 Nisan’da Soma için Adalet Talebiyle Sokağa Çıkıyoruz!

Tam 47 ay önce, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesi’nde  gerçekleşen maden katliamında 301 madenci hayatını kaybetti. Katliamdan sonra başlatılan adli süreçte, Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı.
İddianamede, tutuklu sekiz sanık için, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20-25 yıl arasında hapis cezası isteniyor. Geçen Aralık ayında görülen duruşmada üç sanık, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Aileler ve Avukatlar; “sabotaj ihtimali yönündeki suç duyurusunun asıl davayı sabote ettiğini, yargılamanın 14 ay uzamasına neden olduğunu, biran önce savcılığın esas hakkındaki mütaalasını verdikten sonra mahkemenin de  kararını açıklaması”  gerektiğini, beklentinin bu yönde olduğunu 26 Mart 2018 tarihindeki 21. Duruşmada ifade etti.
Savcının mütalaasını vermesinden sonra sanıklar savunmalarını yaptı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, mütalaadaki suçlamaları kabul etmediğini söyleyip iş güvenliği için her türlü harcamayı yaptığını anlattı, tahliyesini istedi. Tutuklu diğer sanıklarda suçlamaları kabul etmedi, savunmalarını hazırlamak için ek süre istedi. Sanıklardan sonra söz alan avukatları da, savunma için ek süre talep etti. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Salih Pehlivan davayı 19 Haziran 2018 Salı gününe erteledi
Bizim açımızdan bu dosyada hiçbir kuşku kalmamıştır; 301 işçinin göz göre göre nasıl ölüme gönderildiklerine ilişkin hiçbir kuşkumuz yoktur.
Ne kadar yokuşa sürülürse sürülsün adaleti kazanacağımızı biliyoruz.
Herkesi, her ayın 13’ünde olduğu gibi 13 Nisan 2018 Cuma günü Kadıköy’de ve Soma’da 301 Madenci için yapacağımız anmaya ve “Soma için Adalet” basın açıklamamıza bekliyoruz.
#SomayıUnutmayacağızUnutturmayacağız
SOSYAL HAKLAR DERNEĞİ VE SOMA ŞEHİT MADENCİ AİLELERİ